Ali ste že kdaj jedli gluten? Če ste že kdaj pojedli kos kruha, rezino pice ali jabolčni zavitek potem ste skoraj zagotovo jedli tudi gluten. Celiakija je imunska bolezen, pri kateri ljudje ne smejo jesti glutena, ker bo poškodoval njihovo tanko črevo. Če imate celiakijo in jeste hrano z glutenom, se vaš imunski sistem odzove tako, da poškoduje tanko črevo (1).
Kaj je gluten [In kaj je Celiakija]?
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži in ječmenu. Torej v žitih, ki so prisotna v številnih vsakdanjih živilih. Večina nas brez težav uživa hrano z glutenom. Toda pri nekaterih ljudeh uživanje glutena lahko povzroči reakcijo v telesu. Ljudje, ki imajo to težavo, imajo celiakijo. Obstajajo tudi žita brez glutena.
Hrana po zaužitju gre v želodec, ki je del skupine organov, ki tvorijo prebavni sistem. Pomemben del prebavnega sistema je tanko črevo, ki je obloženo z resicami. Resice so ponavadi opisane kot mikroskopske projekcije, podobne prstom. Prsti v črevesju? Ne pozabite, da so mikroskopske, kar pomeni, da so izredno majhne – tako majhne, da jih ne morete videti brez mikroskopa. Resice so pomembne, ker pomagajo pri absorbciji hranil v telo.
Za nekoga s celiakijo uživanje glutena – na primer v kosu kruha – povzroči reakcijo imunskega sistema. Vaš imunski sistem vam običajno preprečuje, da bi zboleli, toda pri osebi s celiakijo telo začne s poškodovanjem in uničevanjem lastnih resic. Brez resic telo ne more absorbirati vitaminov in hranil iz hrane. Brez zadostne količine hranil bo telo težko ostalo zdravo in se pravilno razvijalo. Tudi če oseba veliko je, lahko še vedno izgubi težo in lahko razvije anemijo, ker ne absorbira dovolj železa.
Zakaj otroci zbolijo za celiakijo?
Nihče ni prepričan, zakaj se celiakija razvije, ampak se zdi, da je bolezen dedna. Če imate nekoga v družini, imate od 5% do 10% možnosti, da zbolite za celiakijo. Pogosta je pri ljudeh iz severnoevropskih držav in ZDA. Pogostost kaže, da ima približno 1 od 133 ljudi v razvitem svetu celiakijo. Mnogi ljudje, ki imajo celiakijo, ne kažejo bolezenskih znakov ali pa je ne prepoznajo. Če bi vsem tem ljudem postavili diagnozo celiakija, bi bila pogostejša od diabetesa tipa 1. Na srečo ozaveščenost narašča in obstajajo boljši načini, kako ljudi testirati.
Znaki in simptomi pri celiakiji
Nekateri pogosti simptomi celiakije so driska, zmanjšan apetit, bolečine v trebuhu in napihnjenost, slaba rast in izguba teže. Pri mnogih otrocih celiakijo diagnosticirajo, ko so stari od 6 mesecev do 2 let. Takrat večina otrok prvič sploh okusi gluten v živilih.
Pri nekaterih ljudeh se težave začnejo počasi in simptomi so lahko en teden hujši, naslednji pa ne tako hudi. Zaradi tega nekaterim ljudem ne diagnosticirajo celiakije, dokler niso starejši. Težava je kronična, kar pomeni, da čeprav simptomi lahko pridejo in gredo, bodo ljudje, ki imajo potrjeno celiakijo to vedno imeli.
Nekdo s celiakijo se lahko počuti utrujen in je lahko razdražljiv. Nekateri imajo tudi kožne izpuščaje in rane v ustih. Težavo včasih zamenjajo z drugimi prebavnimi težavami, imenovanimi vnetna črevesna bolezen ali intoleranca za laktozo. In v nekaterih primerih otrok ne bo imel nobenih simptomov, nato pa bo nenadoma začel imeti težave v času stresa, na primer po poškodbi.
Kako prepoznati Celiakijo?
Nekdo, ki ima hude bolečine v želodcu, drisko, izgublja težo ali katerega koli drugi simptom celiakije, naj se pogovori z zdravnikom. Diagnoza je lahko celiakija ali ne. Po kolonoskopiji in gastroskopiji, sledijo krvni testi, ki potrdijo ali ovržejo diagnozo. Če testi pokažejo, da ima oseba celiakijo, je naslednji korak običajno obisk gastroenterologa, zdravnika, specializiranega za prebavne težave. Ta strokovnjak se lahko odloči za odvzem vzorca tankega črevesa, ki ga bo pogledal pod mikroskopom. Ta majhen vzorec se imenuje biopsija.
Kako se celiakija zdravi?
Celiakijo zdravimo tako, da ne uživamo glutena. To je lahko težko, ker je gluten v številnih živilih, vendar lahko dietetik pomaga pri prilagajanju prehrane nekoga, da izloči gluten. Pomembno je, da ne začnete brezglutenske diete, če nimate resnično potrjene diagnoze celiakija.
Po dieti brez glutena se lahko tanko črevo zaceli. Toda to ne pomeni, da lahko oseba znova začne jesti gluten. Za nekoga s celiakijo bo gluten vedno dražil črevesje in v tem primeru se bodo vrnile driska, bolečine v trebuhu in druge težave.
Če imate potrjeno diagnozo celiakije, boste seveda najprej hoteli izvedeti katera je hrana brez glutena. Najbolje bo, da si boste izdelali seznam izdelkov brez glutena in seznam restavracij v bližini, ki nudijo menije, ki so primerni tudi za goste s celiakijo.
Hrana brez glutena
Seveda pri hrani brez glutena ni vse črno belo. Nekatera hrana lahko vsebuje samo sledi glutena. Ali ste vedeli, da hrana, kot je na primer ocvrt piščanec in celo pomfri iz restavracije, vsebuje gluten? Testenine vsebujejo tudi gluten, ker so narejene iz pšenice. Na srečo lahko pripravite ali kupite testo za pico brez glutena, pripravite ocvrtega piščanca z moko brez glutena in poiščete testenine brez glutena. Dejansko lahko skoraj vsa živila, ki jih uživamo, postanejo brez glutena.
Poleg živil, ki vsebujejo gluten, boste morali paziti tudi na živila, ki so bila morda onesnažena z glutenom. To se imenuje “navzkrižna kontaminacija”. To pomeni, da živilo ne vsebuje glutena kot sestavine, ampak je prišlo v stik z živili, ki vsebujejo gluten. To se pogosto zgodi doma v vaši kuhinji – na primer drobtine pšeničnega kruha v opekaču kruha, maslo ali kozarec arašidovega masla.
Če imate celiakijo, boste potrebovali svoj toaster, prav tako pa morate imeti ločene namaze in začimbe, da se izognete navzkrižni kontaminaciji. Nekatera živila so med predelavo onesnažena, zato vam lahko domači pomagajo z iskanjem certificiranih živil brez glutena. Na primer, oves brez glutena je zdaj na voljo ljudem s celiakijo.
Najboljši pristop je seveda branje etiket, vendar je tu nekaj živil, ki se jih morate izogibati, dokler se ne prepričate, da ne vsebujejo glutena:
- pakirana riževa mešanica
- klobase
- instant kakav
- konzervirane juhe
Obstaja tudi zakon o označevanju, ki zahteva označevanje izdelkov brez pšenice. A hrana brez pšenice ni nujno tudi hrana brez glutena, ker lahko izdelki brez pšenice vsebujejo ječmen in rž (zrna, ki vsebujejo gluten). Ko iščete hrano brez glutena lahko iščete tudi med LCHF izdelki. Spletna trgovina zdrava prehrana BioKatka.si vam namreč nudi LCHF izdelke. Sezamova moka na primer – testenine iz sezamove moke, ne vsebujejo glutena. Na etiketi mora biti posebej označeno, da izdelki ne vsebujejo glutena.
Društva za celiakijo
Diagnoza celiakije ne pomeni, da se odrečete vsem svojim najljubšim živilom. To samo pomeni, da jih prilagodimo tako, da ne vsebujejo glutena. Na voljo je veliko različnih izdelkov brez glutena, mešanic za peko in receptov. Podporna društva so odličen vir informacij za ugotavljanje, kateri recepti in izdelki so najboljši.
Društva vam lahko tudi pomagajo, da ste na tekočem. Na primer, pred nekaj leti je bilo priporočljivo, da se na dieti brez glutena popolnoma izognemo destiliranemu kisu. Zdaj vemo, da se molekule glutena ne pojavijo v destilatu. To pomeni, da je destilirani kis seda sestavina, ki je dovoljena. Take stvari imajo vpliv na dovoljene menuje, ki jih lahko jedo ljudje s celiakijo.
Če ste član društva, za take informacije izveste prej. Podporna skupina je tudi odličen kraj za spoznavanje drugih oseb, ki imajo celiakijo, in spoznanje, da niste sami. Živeti brez glutena – potrebno se bo naučiti.